söndag 8 december 2013

Strategi

Först vill jag säga tack till bloggaren   http://40procent20ar.blogspot.se/   för det var tack vare hans blogg med såååå mycket information, som fick in mig på utdelningsinvestering.

 ------------------------------


Den kände Warren Buffett skall ha sagt något i stil med :

- Är man en så duktig investerare som jag, så behöver man bara ha 5-8 aktier i sin portfölj, Dessa har man valt efter att man grundligt studerat företagens rapporterade siffror och med sin kunskap räknat fram att dessa aktier inte har några fel utan kommer gå bra.

Sedan finns det investerare och analytiker som jobbar stenhårt för att bli hälften så bra som Warren B, men som inte lyckas alla gånger, och de borde då enligt mig ha ca 10-15 aktier i sin portfölj.

Och till sist kommer personer som jag, som inte har några kunskaper i aktieanalyser och inte har skapat sig en strategi som bygger på en massa kriterier för analys av årsrapporter och deras siffror, utan jag läser en massa bloggar om utdelningsinvestering och där hittar jag namn på diverse företag som skall vara bra att äga.

Jag kollar upp dessa företag men tittar oftast endast på 2-3 olika saker:

- Hur stor är deras utdelning vid köptillfället
- Hur har deras utdelningstillväxt sett ut de senaste 3-5 åren, ev längre.
- Jag slänger även in min magkänsla om jag tror på det som företaget sysslar med (inte att jag förstår vad de sysslar med -se nedan), och om jag tror på den fakta som jag hittar på bloggar och på diverse sidor med fakta.

Jag inser då att för säkerhets skull bör jag sprida mina risker på fler aktier, minst 30-60 olika, och därefter så har jag skapat en liten strategi som troligen har en del risker men borde fungera.

Eftersom jag inte har mer än 15-20 år kvar tills jag skall börja använda pengarna så chansar jag på högre utdelningar samt högre utdelningstillväxt.

Enligt en berömd bok, så bör ett kriterie för sina analyser vara att man förstår vad företaget sysslar med, men bland annat efter att ha sett ett tv program om hur de stora företagen, på några millisekunder, skickar runt sina vinstpengar till olika länder för att kunna minska skatten så insåg jag att det sker så mycket i bakgrundet, att även om man förstår vad företaget gör, så sker det saker med deras vinster som man aldrig kommer att kunna ha koll på.
Jag tror ju inte att det bara är Telia som sysslar med korruption för att lyckas i olika länder i den globala värld som vi lever i.

 - Därför tror jag att man aldrig kan förstå vad ett företag egentligen sysslar med.

Mina köp i USA aktier är också för att jag tror på en starkare dollar i framtiden (=högre utdelning). samt att jag i min ISK kan "kvitta" den amerikanska utdelningsskatten mot ISK skatten till en viss del i alla fall.


Förutom diverse bloggar som jag följer för informationen så använder jag en del andra sidor, och dessa länkar jag under Verktyg.

3 kommentarer:

 1. Mycket spännande, verkar som du är lika sen att hoppa på det här som jag. Men vi får väl göra så gott vi kan, vi 60-talister. Jag kommer att titta till dina odlingar lite då och då. Tillönskar dig en god skörd

  SvaraRadera
 2. Hmm, jag har också letat information om hur jag förbättrar mitt sparande, men när jag läser på andra bloggar som åxå handlar om utdelningar så har det låtit för komplicerat för mig med alla dessa analyser man skall göra.

  Det skall bli intressant och följa din blogg för att se om det går att göra på ett enklare sätt. lycka till.

  SvaraRadera
 3. Lycka till! Jag är yngre än dig men kan gräma mig lite att man inte började spara tidigare!

  SvaraRadera