söndag 26 juli 2020

Lite funderingar och annat svammel.

Wow, vilket år vi har haft än så länge!

På vilket sätt denna pandemi kommer påverka världen och våra personliga investeringar vet vi inte fullt ut förrän om något/några år gissar jag.

Många sparare som bara varit med under den senaste tioåriga uppgångsfasen kommer nog vakna lätt kallsvettiga en dag då de inser att det finns många fler faktorer som påverkar sparande än man trodde sig veta.

Jag har läst flera bloggare som anser att de kan nå FIRE så fort de har tillräckligt för att täcka deras basala behov och då menar att de behöver inte mer, och där finns några som redan lämnat arbetslivet med en utdelningssumma som haft små marginaler för att klara förändringar i utdelningarna.

Sedan kom utdelningssänkningarna och till och med indragna utdelningar och då har vissa behövt göra omfördelningar i sina portföljer.

I USA har inte många av de större bolagen behövt ställa in sina utdelningar, men nu börjar tryckpressarnas varmkörning påverka dollarkursen, och de amerikanska och troligen andra valutors utdelningar börjar minska då den Svenska kronan stärks.

Själv tillhör jag dem som sedan i Februari-Mars tror att en större nedgång kommer att ske och har legat utanför eller omfördelat till säkrare tillgångsslag.

Jag läste ett citat för något år sedan (minns inte vem som ska ha sagt det):

- "Det är bättre att missa en uppgång än att vara med om en stor nedgång"

Om man är med i en stor nedgång så kan det ta mycket lång tid innan man återhämtat sig så jag är en av dem som absolut inte tillhör FOMO investerarna.

Min tjänstepension kunde endast flyttas till räntefonder, så där ligger jag några procent ner.

Mitt PPM sparande flyttades mitt i nedgången (låg 16% minus när jag sålde aktiefonderna) till 100% Guldfond och där ligger jag just nu några procent upp men tror på en hyfsad till rejäl uppgång under de kommande 3-6 månaderna.

I Mitt privata sparande på Avanza så ligger jag med ca 40% i Guldfonder och ca 30% kvar i mina förhoppningsbolag (diverse läkemedel och bioteknik bolag) samt så har jag kvar mina Gasfrakts aktier i Avance Gas som backat ordentligt men där jag ser en framtid när länder kommer igång igen.
Med facit i hand skulle jag minskat det innehavet också.....
Jag har resterande i spridda småinnehav i lite olika utdelningsaktier.
Totalt ligger mitt Avanza innehav ca 18% minus i år just nu.

Framtidsplanen är att inte ändra något förrän tidigast efter presidentvalet i USA i November.

Har sett en hel del videos på Youtube under senaste halvåret och det har varit både bull och bear som diskuterats, och en video som kan väcka många funderingar just nu och som alla borde se är denna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar