lördag 2 januari 2016

Tjänstepension / Avtalspension 2015

Under 2015 så fortsatte jag på samma sätt som 2014, så jag kopierar stora delar av förra årets text.


Min Tjänstepension (Avtalspension för oss landstingsanställda) finns i Swedbank, och det finns ju inte så många fonder att välja mellan för just tjänstepensionen.

Några fonder har bytt namn efter att de slagits samman med andra fonder, så de jag numera oftast använder är:

Swedbank Robur Access Asien
Swedbank Robur Kinafond
Swedbank Robur Access USA
Swedbank Robur Technology
Swedbank Robur Access Sverige
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige

och som räntefond där en del, eller alla pengar kan läggas när jag tror att det kan bli oroligt på marknaden är

Swedbank Robur Räntefond Pension

Jag har fortsatt min strategi där jag för det mesta ligger i olika indexfonder, Svenska, USA, Asien och Kina, men har lagt en del även i en Teknologifond.

Jag lämnade Kina helt en vecka innan raset, men sedan så började jag gå in igen under hösten, med förhoppningen att det skulle vända för Kina, men det var för tidigt visade sig.

Under slutet på året så har också US dollarn minskat i värde vilket också bidrog till att jag tappade en del värde.

Just nu har jag den största delen i Svenska småbolag (ca 40%), men är nästan fullinvesterad med endast 4% kvar i räntefonden, men jag kommer minska mina Svenska innehav under slutet på våren då jag tror att Svenska börsen går ner under sommaren som den brukar göra.

Det råder delade meningar om dollarkursen kommer gå upp mot Svenska kronan, och min uppfattning är att det blir så, men kanske inte så mycket som jag tidigare trott.

2011-12-31 var värdet 157884 kr och inklusive de årliga insättningarna så steg värdet 19,3% under 2012,  20,5% 2013, 29,9% 2014  och nu under 2015 20,7%, vilket ger ett medelvärde på 22,6% årlig ökning .

Förhoppningen är att klara 15% värdeökning inklusive insättningen, Detta leder till ett pensionstillskott på mellan ca 5920 och 10500 kr/ månad i 10 år efter 30% skatt om jag går i pension vid 65 års ålder.

För jämförelse (orealistikt, jag vet!) kan sägas att en 20% snittökning hade gett ungefär 18 000 i månaden efter skatt, vilket bara visar att det kan löna sig ordentligt att lägga lite energi på fondbyten för att försöka stoppa nedgångar när de kommer.


Det ser bra ut än så länge, men vi får se hur jag klarar framtida sämre börsår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar