söndag 8 juni 2014

Hur mycket likvider skall man ha i beredskap ?

En artikel som bloggaren Spartacus Invest har skrivit, som till viss del stärker min strateg.

Behöver man tajma marknaden?

Jag förstår varför man bör ha en del av sitt kapital i likvider/räntepapper, då eftertraktade köplägen kan dyka upp i vissa aktier när som helst, och om en bredare nedgång kommer så får man ett bra tillfälle att fylla på sin portfölj med flera olika aktier till bättre priser än innan nedgången.

Jag kommer inte ha några större likvid eller ränteposter då jag resonerar som så att jag vill att mina pengar skall arbeta med ytterligare utdelningar, därav kommer jag troligen alltid att ha största delen av mina aktier i bolag som delar ut minst 4ggr per år.

Artikeln ovan visar att man tjänar minst i långa loppet om man har stora delar utanför marknaden och om man kombinerar att man köper regelbundet, även när börsen är dyr med extraköp vid mindre eller större dippar, så kommer man komma långt.

Hade de större nedgångarna kommit oftare, så hade det såklart varit bättre med mer likvider för att då kunna shoppa loss, men i det stora hela så tolkar jag artikeln med att det är bra att hela tiden köpa på sig aktier (variant av månadsspara) då man aldrig kan pricka botten om och om igen, som var den strategi i artikeln som gav bäst resultat.

söndag 1 juni 2014

Månadsrapport Portföljens utveckling.

Månadsrapport Juni 2014


Förändring i portföljen senaste månaden

Tillfört kapital 
1000 kr

Sälj
KF : Sålt hela innehavet i Prospect Capital (PSEC) då det verkar finnas en del osäkerheter om hur bolaget skall få redovisa sina siffror i framtiden. Eventuellt köper jag tillbaka aktien i framtiden om det visar sig att deras utdelningar inte kommer att påverkas.

ISK : Sålt delar av mina USA aktier och ETF'er och flyttat över kapitalet till min KF.


Köp
KF : American Realty Capital Properties Inc (ARCP), BP Prudhoe Bay Royalty Trust (BPT), Cracker Barrel Old Country Store Inc (CBRL), Lorillard Inc (LO), Williams Companies Inc (WMB), 
samt ETF'erna AllianzGI Convertible&Income II Fund (NCZ) och PIMCO High Income Fund (PHK).

Eventuella framtidsplaner
De USA aktier jag har kvar på mitt ISK skall fungera som kassaflöde och bara säljas om de stiger mycket i värde (tex WAG) eller om något händer med deras utdelningar.
Utdelningarna skall investeras i Svenska aktier i ISK och troligen kommer jag flytta lite mer till min KF för de aktier som har källskatt på utdelningarna.

I övrigt är det de vanliga framtidsplanerna med att:
Spara likvider, öka i mina innehav, och sänka GAV.

På lite längre sikt vill jag köpa Swedbank, Mekonomen, Industrivärden C, OEM International och ICA Gruppen,
Kanadensiska NWH och ev BCE
WMT (komplettera TGT), KO, JNJ samt Statoil (för o komplettera mina oljeaktier med norskt inför framtida Johan Sverdrup borrningar).

Räntefonderna och likvider är nu 1,52 % av mitt Portföljvärde.

Utdelningsförändring och portföljvärde
Det totala värdet på mitt sparande är 428 781 kr (förra månaden 408 597 kr).

YOC  (aktiernas utdelning i förhållande till inköpsvärdet 371 728 kr) på kommande 12 månaders utdelningar blir ca 7,59 % = 28 232 kr efter källskatten är dragen (Förra månaden 27 637 ).

Siffrorna ovan är uträknade med troliga kommande utdelningar vilket ej blir exakt då vissa kan höja och andra sänka sina utdelningar, samt en dollarkurs på 6,60 kr för 1 USD och en kurs på 1,1 kr för 1 Nkr.

Mina 17 innehav kommer ge utdelningar varje månad enligt denna lista, med reservation för att nån utdelning kommer in månaden efter då utdelningen i USA tar några dagar att nå mitt Avanza konto.
(totalt 78 utdelningstillfällen).

Jan  Feb  Mar  Apr  Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec
 5      5      8      6      8      8     6     5     8      6      5      8


.